fredag 25 mars 2011

Vår fru ger oss våfflor.

Ni vet säkert alla att det inte är någon slags känd våffla vi hyllar idag, utan att namnet är en feltolkningen av "vår fru" för Jungfru Maria. Den 25 mars är nämligen Jungfru Marie Bebådelsedag - dagen då Maria fick veta att hon skulle föda ut en liten Jesus. Ja, so they say.

Vårfrudagen
har inte helt oförståeligt vridits om av våra tungor till Våffeldagen och således äter vi lite extra mycket våfflor den 25 mars varje år. Ja, det hoppas jag i alla fall att ni gör. Recepten är många och intresset för våfflor uppenbarligen stort. Själv använder jag följande - i runda slängar -  för 6-8 våfflor:

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
1 dl flytande margarin
En smet som sedan gräddas i familjens gamla våffeljärn från typ järntiden. Det funkar alldeles utmärkt än idag, även om man kanske inte riktigt kan lita på de där lysande lamporna.

Hoppas ni äter våfflor tills ni storknar idag. Själv har jag redan ätit tre till frukost och kanske blir det ännu fler. Senare idag stillar vi även språknördens hunger och ägnar lite uppmärksamhet åt ordet våffla. Happy Waffle's Day!


1 kommentar: