torsdag 17 mars 2011

Grattis på 150-årsdagen, Italien!

Tanti auguri! Idag fyller Italien 150 år. Det kan man kanske inte tro. Italien är väl ett av de där jättejätte gamla länderna med en massa historia? Och ja, det stämmer. Både Landguiden och Nationalencyklopedin bjuder på matnyttiga texter om Italiens äldre historia, med bland annat Romarriket och Napoleons styre. Men faktum är att det som vi idag känner som den enade staten Italien bara funnits i 150 år. Det är alltså ett ganska ungt land.

På NE.se, återigen, kan den intresserade läsa om hur
Italien jubilerar - en text som kanske bör läsas med något kritiska ögon, men som ändå kan hjälpa till att ge en resumé av vad som hänt.

Det viktigaste att förstå från de olika källorna är kanske att Italien i sina äldre dagar varit både splittrat och styrt från många olika håll. Frihetsrörelser som fick benämningen 
Il Risorgimento ("pånyttfödelse") svepte in över landet i början av 1800-talet och figurer man bör känna till är frihetskämpen Giuseppe Garibaldi och den ledande statsmannen Camillo di Cavour - som kom att bli landets förste regeringschef.

Den 17 mars 1861 utropades enandet av Italien i parlamentet i Turin och det är därför som vi idag kan gratulera Italien på 150-årsdagen. Firandet ska visst pågå hela året, så är det något år man ska besöka Italien är det kanske i år, 2011.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar