fredag 18 februari 2011

Hjärtan som slutat leva.

Vi vet att vi kan hålla människor vid liv, fastän deras hjärnor slutat fungera. Maskiner hjälper hjärtat att slå och döden skjuts på framtiden. Men hur är det med människor vars hjärnor fungerar utmärkt i teorin, men vars hjärtan slutat fungera? Hjärtat må slå, men utan den passion som så ofta eftersträvas för att livet ska kännas drägligt. Vilka maskiner hjälper dessa hjärtan?

Om rätt maskiner inte finns att tillgå, hur gör man då? Hur länge fungerar en hjärna som inte får den nödvändiga kontakten med hjärtat? Vad händer med den? Skrumpnar den ihop? Tappar den förmåga att tänka, göra, bestämma och ta beslut? 


Går det att identifiera en person som går omkring med ett hjärta som kanske önskar att hjärnan också packade ihop? För en hjärna kan bevisligen utföra de mest basala handlingar, utan att hjärtat behöver slå mer än nödvändigt.


Kanske finns de rätta maskinerna närmare än vad vi tror. Kanske är just du den maskin som ett armt litet hjärta behöver för att orka med. Och hur vet man det? Ja, en enkel fråga kan ge svaret. Ett "Hur mår du?" brukar vara en bra början.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar