söndag 6 februari 2011

Ät socca i Nice.

Det franska köket bjuder på mängder av goda rätter. Somliga mer avancerade än andra. Och det finns något - lätt som en plätt - som man absolut inte får missa om man råkar befinna sig längs Côte d'Azur i allmänhet och i Nice i synnerhet. Skriv upp detta på saker-man-måste-göra-i-Nice-listan; äta socca.

Socca är en Nicespecialité, liksom en pannkaka, eller crêpe, baserad på kikärtsmjöl och olivolja. Den steks i en gigantisk stekpanna, serveras som den är på en tallrik och äts sedan med lite salt och peppar med hjälp av händerna (och munnen, så som man normalt äter mat). Soccan äts med fördel varm eftersom den stelnar när den blir kall. Säg åt försäljaren att du vill ha den "sur place" - det vill säga direkt på stället - så hålls den varm och go. 

Alla soccor (inte att förväxla med svenskans sockar) jag ätit har varit som en liten bit av himlen i munnen. Perfekt snack. Eller middag. Eller lunch. Eller frukost. Vad man tycker. Socca, i alla fall. Kom ihåg det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar