torsdag 7 juli 2011

SkrivPuff: Om en sommardoft.

Öppnar en knarrande dörr med en rostig och robust nyckel. Hälsas välkommen av nubb och spik. En våtdräkt på tork. En del som är nytt för säsongen, annat som är gammalt och sparats för att återvinnas. Skira strimmor av ljus letar sig in genom de gamla spröjsade fönstren, täckta av spindelväv i kanterna och med en liten ansamlig döda flugor på blecket.

Den tjocka oljiga doften av motorsåg och gräsklippare letar sig upp till mitt luktsinne. Påminner om vad som ligger bakom en välansad trädgård i sommaridyllen. Lämnar sommarblomster och nyklippt gräst utanför. Gummidräkten som för med sig nytt och en liten bit av det bräckta vattnet droppar och talar om havets hemligheter. Är det doften av spigg? Eller tång och blöt sand? Trä från golv, tak och gamla plankor kittlar gott vid mitt djupa andetag in genom näsan och håller känslan till naturen. Det gamla. En kyss av kåda som håller fast då med nu.


Instängt och smutsigt, men svalt i skuggan som kastas över hammare och skruvdragare. Kanske ett litet inslag av mögel. Inte accepterat någon annanstans. Men här helt okej. Till och med rätt. Inte fränt och stickande. Bara mjukt och tillhörande. Nästan lite inbjudande. Som en påminnelse att det gått i arv. Händer som tycker om att arbeta. Ta i och jobba hårt. Skruva, dra åt, spika och göra fint. Kanske en lisa för själen för någon. 


En ljuv doft av sommaren i skärgården för mig.

6 kommentarer:

  1. De där gamla bodarna, var de än står, bär på en massa minnen och dofter. Bra beskrivning.

    SvaraRadera
  2. Lite komprimerat men bra!

    SvaraRadera