måndag 16 maj 2011

Jag ger dig ett användbart uttryck för situationer då du bara inte orkar.

Mitt förstfödde syskonbarn har - förutom att han rent allmänt berikar våra liv med sin pärlglans - berikat familjens språkbruk med en hel del nya ord och uttryck. Han började prata väldigt tidigt och pratar sedan dess mycket och ofta. Hans nyfikenhet och kunskapstörst ligger nog till grund för att han skapat nya ord när han inte kunnat de, enligt oss, "riktiga" orden. Han är den som har gett mig mitt namn, han har fått hela familjen att tala om geb i stället för skräp och en gång myntade han något väldigt användbart som blivit liksom ett fast uttryck i vår familj. Detta briljanta uttryck vill jag gärna dela med mig av.

Det hela äger rum vid matbordet och Pärlan är märkbart trött och less. Hans mamma försöker få honom att äta och diskussionen som går i cirklar lyder ungefär: "Ät nu." "Nej, jag vill inte." Hans tålmodiga mamma försöker med alla knep och påminner Pärlan om att han ju faktiskt valt maten själv. Han sa att han ville ha köttfärssås och spagetti, och på detta svarar den lille mannen högt och klagande:
"Men jag vill inte ha det jag vill ha!"

"Jag vill inte ha det jag vill ha." Så lyder alltså det briljanta uttrycket för en situation då du är så trött och less så du knappt vet var du ska ta vägen. För säg mig, är det inte precis så det är ibland? Ibland vill man inte ens ha det man vill ha och då spelar det ingen roll vad någon försöker truga på en. Sådan tillfällen vill man helst bara lämnas ifred. För att kanske vid ett senare tillfälle vilja ha något.

Varsågod, använd uttrycket flitigt! Eller, ja, det hoppas jag ju så klart inte att du ska behöva göra. Men om du hamnar i det där hopplösa hörnet vet du hur du kan förmedla det till andra i din omgivning.

2 kommentarer: