torsdag 19 maj 2011

Arbetarklassen arbetar arbetsamt.

Häromdagen läste jag en artikel i DN om mobiltelefonernas stora spridning i Kenya. Nu var det inte riktigt det jag tänkte fundera kring, utan det jag fastnade på och spann vidare på i min skruvade hjärna, var när jag läste om arbetarklassen i Kenya.

Arbetarklassen i Kenya är de som har råd att köpa nya telefoner. Det är den klass som står lite högre än alla andra, de anses vara lite finare. Så är det ju inte riktigt i Sverige. Nu är jag av sorten som är allergisk mot allt vad "klass" heter, men skulle vi tala
arbetarklass i Sverige skulle vi troligen lägga några minusladdade värderingar i ordet. Skulle vi inte? Vi skulle förmodligen tala om människor som har lågavlönade arbeten. Vi skulle förmodligen inte tala om människor med höga löner på ledar- och chefspositioner.

Det tycker jag är väldigt märkligt. Tror gemene man att alla människor som tjänar mycket pengar bara har hamnat där? Visst finns det alltid en och annan som halkar på bananskal och glider på räkmackor, men de flesta som arbetar på höga positioner gör det för att de knappt gjort annat än att, ja, just det - arbeta! Detta är inget jag gissar kring. Detta är något jag vet, har sett och upplever dagligen med mina allra egnaste ögon. Och i mina ögon är det inte konstigt att dessa människor tjänar mycket pengar.


Är det några - om vi nu envist ska hålla på och klumpa ihop människor - som ska kallas arbetarklass, torde det väl vara de som arbetat mest? Nu tycker jag inte riktigt att vi ska stanna där, eftersom jag, som nämnt, är allergisk mot klasstänk. Kan vi inte bara enas om att alla som arbetar är arbetarklass? Och visst ska väl dessa arbetande arbetare få köpa sig en ny mobiltelefon för pengarna de har arbetat ihop? Vare sig de är kenyaner eller svenskar. Det spelar ingen roll. Att arbeta är kul. Att arbeta är bra. Att vara arbetarklass borde vara fint och trevligt.

1 kommentar:

  1. Klass eller ej men en arbetare är den som gör själva grovgörat därute, oftast med kroppen och oftast slitsamt, enformigt och förutsägbart. Tycker också att dom kunde ha samma timersättning som cheferna. De högsta bossen har ju dessutom tid för en massa extraknäck (hur det nu går ihop)

    SvaraRadera