lördag 28 maj 2011

Dagens språktips: Lär dig ord med alla dina sinnen.

Är du som jag och behöver mer än bara höra ett ord för att komma ihåg det? Då kan det vara en bra idé att lära sig ord med tillhörande bilder. Vi lär oss faktiskt med alla våra sinnen. Och vilka sinnen som dominerar är högst individuellt. Jag använder färger, former, bilder, kartor och lite allt möjligt när jag ska lära mig ord. Mina öron gör inte jobbet själva, jag måste även se det jag ska lära mig. Gärna skriva och rita det själv också.

Dessutom lär jag mig bäst genom att lära mig ett ord i ett sammanhang. Du bör alltid lära dig ett ord med tillhörande artikel, särskilt om du lär dig ett språk som har substantiv (är namn på ting, till exempel boll och ring, för dig som glömt) som är antingen maskulina eller feminina. Om du från början vet att det heter un fiore har du så mycket gratis i vidare meningsbyggnad. Och om du från början lär dig hela meningar med de ord du vill lägga till din vokabulär, lär du dig på samma gång att - ja, bygga meningar och allt vad det innebär! J'ai vu une belle fleure.

Dagens språktips lyder alltså något i stil med: Lär dig ord med bilder och i sammanhang, med alla dina sinnen öppna!Fransmannen säger: une fleure violette
Italienaren säger: un fiore viola

1 kommentar:

  1. Och jag säger: en rosa rallarros ;)

    Skämt åsido, du har så rätt. Att lära, vare sig det är glosor eller annat, innebär att öppna sina sinnen. Är man medveten om hur man själv bäst lär sig så är det ju ännu lättare. Jag tror (på gränsen till vet) att många som säger att det är svårt att lära sig när man blir äldre, helt enkelt har missat vad lärande är. Själv studerade jag som vuxen och hade lika lätt att lära mig då som i 15-årsåldern. Men så tyckte jag att det var roligt! Och det är ju därför barn har så lätt för att lära sig, de är inte fastlåsta i att man "måste" lära, utan är öppna och intresserade för omvärlden.

    SvaraRadera