söndag 22 maj 2011

Inte så mycket power i den.

Jag har varit på kurs hela veckan och sett både en och två och tre Power Point-presentationer. Och jag kan liksom inte låta bli att kommentera det hela. En bra Power Point är i regel ett bra hjälpmedel för att föra fram ett budskap. Så vad är då en bra Power Point? Inte för mycket text, kanske någon passande bild för att illustrera och tala till den med bildliga sinnen, nyckelord och sådant som är extra viktigt. Och så en liten detalj till: rättstavade ord och ord som faktiskt finns!

Vi kan väl hoppas att det sitter åtminstone en språkälskare i varje åhörargrupp och för att tillfredsställa dem och, ännu viktigare, ge ett seriöst intryck är det viktigt att stava rätt. En Power Point full av särskrivning och felstavade ord tar mitt fokus från ämnet totalt. Ännu värre blir det när det dyker upp ett ord som faktiskt inte är ett ord. Som 
varselbildning till exempel. 

Har du hört talas om
varselbildning? I sammanhanget förstod jag vad som menades, så fungerar kommunikation, men jag kunde inte låta bli att tänka på huruvida detta verkligen var ett ord eller inte. Och jag undrade om någon annan reagerade. Vad föreläsaren stod och pratade om var sekundärt. Jag tänkte på det märkliga ordet. Givetvis talades det om varseblivning, det att bli varse något. Kanske skulle jag ha sett till att föreläsaren blev varse sitt påhittade, alternativt feltolkade, ord. Om det finns fler som jag riskerar ju budskapet att falla åt sidan och det blir inte så mycket kraft i den presentationen då.

1 kommentar:

  1. Jag nästan gillar det nya ordet "varselbildning" - det sätter igång fantasin i mig (men i övrigt håller jag förstås med dig om att ord ska stavas korrekt, kanske t o m speciellt i Power Point-sammanhang!

    SvaraRadera