söndag 19 juni 2011

Låt det positiva väga tungt.

Jag talar säkert inte för alla, men nu talar jag för mig. Och till alla som är som jag. När ska vi börja väga positiv feedback tungt och ta lätt på det som går emot oss? För är det inte ofta så, att det lite tråkiga, jobbiga och dåliga tenderar att stanna längre och väga tyngre än sådant som är bra? Så är det i alla fall för mig, Fröken Perfektionist och lite Älta.

Säger någon "vad duktig du är" tackar jag och blir glad för stunden. Påpekar någon "det här kunde du gjort bättre" känner jag mig dålig och vill lägga ner. Inte alltid så drastiskt kanske, men i stora drag. Det är idiotiskt, tycker jag.


Jag vill gärna göra saker bättre. Utvecklas. Lära mig mer. Men jag vill att det ska kännas roligt också. Det blir aldrig roligt om jag aldrig fokuserar på det bra. Vissa dagar är jag smart nog att förstå det. I dag är en sådan dag. Det kom ett mail till min inkorg med följande inledning:


"Hej! Du hanterar ju språket galant. Ledigt och med flyt. Jag gillar lättheten i din text."

Eftersom i dag är en smart dag läser jag detta om och om igen. Ler och känner mig stolt och nöjd över mig själv. Tar åt mig av denna positiva feedback. Känner att det är roligt att skriva. Och skriver några rader till. Utan press. Utan krav. Bara för att det är roligt. Tack, du fina människa som tycker att jag hanterar språket galant och även berättar det för mig.


Torka bort skiten. Fokusera på det som får dig att le!


2 kommentarer:

 1. Du, det var kloka ord du skrev -"Torka bort skiten och fokusera på det som får dig att le."
  Det finns alldeles för mycket negativt kritik och alldeles för lite positivt beröm. Jag har alltid undrat över varför det är svårare för människor att berömma än att kritisera?
  Antar att det handlar om självkänslan. Har man god självkänsla så kan man kosta på sig att berömma andra. Avundsjuka är ett annat ord som gör människor tråkiga och missunnsamheten är nog värst. Man är väl alla lite till mans avundsjuka men därtill att vara missunnsam är ett väldigt stort steg. Jag brukar säga till mina barn -"om du inte har något positivt att säga så var tyst!" Man måste inte alltid berätta vad man tycker om man inte blir direkt tillfrågad. Har man något att säga så säg något glatt!"
  När man blir "tilltuffsad" i sin själ av enstaka ord som bränner sig fast och inte vill släppa i tanken, så fundera på varför det fastnat och hur du kan göra för att få ordet avdramatiserat just för dig. Vi är så olika och olika ord bränner olika fast.
  Sug på goda ord som om de vore karameller :)))Då varar de länge och skavet i gommen efter karamellen, påminner en om det goda ordet.
  Jag gillar din blogg!!!Jag gillar när man vågar diskutera saker. Härligt! Fortsätt med det <3//Fia

  SvaraRadera
 2. Helt rätt!!! Försöker själv tänka så för det mesta, men ibland blir man ju nedslagen. Kram!

  SvaraRadera