lördag 4 juni 2011

Dagens ord: Fika - inte bara om kaffe och kakor!

Svenskans trevligaste ord måste väl ändå vara ordet fika? Kort, koncist och med en alldeles utsökt innebörd. Dessutom rätt ensamt i sitt slag. The English have a cup of coffee och les Français prennent un café. Men de kan inte bara säga att de ska fika.

Jag funderar lite över ordet (som jag så ofta gör) och förundras när jag webbslår i SAOB och inte alls finner förklaringar som lyder i stil med "intaga kaffe och eventuellt bakverk". Nej, SAOB definierar fika som att målmedvetet och ivrigt sträva efter något - kort sammanfattat. Inte någonstans kan jag läsa om kaffe och kakor.

Om jag däremot knappar in fika på NE kommer jag in på en förklaring av språkfenomenet månsing, vilket är ett språkbruk som präglas av ombildningar och lån och känt sedan 1700-talet. Härifrån har ordet kaffe blivit fika genom så kallad backslang, ett sätt att ombilda ord genom att kasta om stavelserna. Enligt NE kommer detta språkbruk från västgötaknallarna och vi kan väl gissa att dessa snubbar haft kontakt med mycket folk och lyckats bli lite poppis eftersom varenda svensk i dag använder ordet fika i betydelsen "dricka kaffe". SAOL ger ordets båda betydelser, med kaffedrickandet som nummer ett och det ivriga strävandet som nummer två. Två förklaringar, till synes utan vidare koppling till varandra, men kanske ändå lite sammanhängande om man hemskt gärna vill. Jag menar, vem strävar inte efter det där perfekta kaffet och den där himmelskt goda kakan?

Det är alltid trevligt att fika efter ny kunskap, men nu tar vi en fika på det va?


1 kommentar:

  1. Åter en gång kul att få lära sig något nytt om ett så vanligt ord! =)

    SvaraRadera