torsdag 9 juni 2011

Gör världen en tjänst.

Tidigare i vår fick jag i uppdrag att göra en intervju med någon som på något sätt gör världen bättre. Det var ett väldigt inspirerande uppdrag och jag lyckades hitta en person som verkligen var den jag letade. Jag ringde upp killen och han berättade entusiastisk för mig om det företag han varit med och startat upp. En trevlig intervju, svår att korta ner till de få tecken jag hade till förfogande!

Nu fick denna intervju inte plats för tryck i tidningen, som det var tänkt, vilket kändes tråkigt både för mig personligen, men också för att jag gärna vill sprida vad denna fantastiska och inspirerande människa jobbar med. Så! Det tänker jag göra nu:


Andreas gör världen en tjänst
Kommer ni ihåg filmen Skicka vidare – om pojken som ville förbättra världen genom att skicka vidare goda handlingar? Liknande idéer har 23-årige Bollnäskillen Andreas Liljendahl – grundare av Worldfavor och utsedd till Pioneer of the Year 2011.

Vid yrkeshögskolan Idékraft i Uppsala läste Andreas projektledning och ledarskap samtidigt som han pluggade företagsekonomi på universitetet. Han insåg att det var svårt att motivera företag att göra gott, då det inte fanns någonstans att visa detta, och när det var dags att skriva examensarbete föddes idén till Worldfavor. Efter två år har idén blivit Worldfavor.com – ett socialt nätverk som tillåter både företag och privatpersoner att på ett enkelt sätt arbeta med socialt ansvar.

Hur fungerar sidan?
– Man skapar en användare och lägger till intressenter, ungefär som man på Facebook lägger till vänner. Här får företag visa upp hur de arbetar utefter en internationell standard – ISO 26000 – som ger riktlinjer för hur organisationer kan och bör arbeta med socialt ansvarstagande. Vi har helt enkelt tagit denna tråkiga pdf och med lite kreativitet gjort det som står i den mer lättillgängligt.

Hur påverkar jag som privatperson?
– Du väljer vad du tycker är viktigt för de företag som intresserar just dig. Med bara ett klick hjälper du dessa företag att kartlägga vad de bör fokusera på – kanske brinner du för miljöfrågor eller jämställdhet. Jag vill påpeka att Worldfavor inte har något vinstintresse. Målet är att få folk att ta ansvar och det alla vinner är en bättre värld.

Men några vinster har ändå kommit på köpet – i februari blev du Pioneer of the Year 2011. Grattis!
– Tack! Det har betytt jättemycket! Förut kunde det vara svårt att få till möten, men nu måste vi sålla. Det är lite jobbigt att säga nej, men givetvis en förmån att kunna välja de strategiska relationer vi behöver för att Worldfavor ska växa och må bra. Och sidan växer! Jag och kollegerna ser hela tiden hur fler ansluter sig. Det är häftigt. Jag har hittat en drivkraft i att göra bra saker för andra och tror att den som gör det även får bra saker tillbaka. Det budskapet skickar jag gärna vidare.


Foto: Jonas Evaeus

Och sidan är så klart www.worldfavor.com

1 kommentar:

  1. Vilken fantastisk idé! Jag skriver en rad hos mig om detta och länkar till dig! Hoppas det är ok. Kram och ha en härlig helg med din bästis!

    SvaraRadera