I går gick Finland till val. I dag står det klart att Sannfinländarna är valets stora vinnare och numera kommer få ta större plats i den finska politiken. Mitt finlandssvenska ursprung till trots har jag inte så stor kunskap om det politiska läget i Finland, men något som ger mig huvudbry är, kanske inte helt oväntat, språkfrågan. Jag undrar hur detta 2011 års val kommer att påverka svenskans ställning i Finland och indirekt även dess ställning generellt.
Vad jag förstått av tidigare utspel vill Timo Soini, Sannfinländarnas partiledare, avskaffa svenskan som obligatoriskt ämne i skolan. Vilket i mina öron är lika med avskriva svenskan all typ av status. Inte för att jag är svensk, utan för att jag är språkvetare och språkälskare anser jag detta beklagligt. Även en svensk riksdagspolitiker har uttalat sig i frågan och anser, även han, att svenskan i Finland bör ta ett steg tillbaka.
Varför då? Är det inte positivt att sprida vårt lilla, lilla språk så långt som det kan vara möjligt? Ingen kan väl blunda för globaliseringen, exempelvis, och förstå att vi är beroende av andra länder? Om repetition är kunskapens moder, kan vi kanske se kommunikation som samhällsutvecklingens viktigaste vapendragare. Möjlighet att kommunicera = möjlighet till ekonomisk vinning. Ja, vårt samhälle bygger en hel del på det där med ekonomi, det ska vi inte blunda för fastän jag gärna i en perfekt värld hade sett att alla värnar om språket just för språkets skull.
Finnar och finlandssvenskar är i den angenäma situationen att de har möjlighet att få med sig två språk redan från en tidig ålder. Det är få förunnat! Den C-uppsats jag skrev om tvåspråkighet gav mig en rätt tydlig bild av vad människor själva känner kring att från början tala två språk. Samtliga informanter ansåg det vara en stor tillgång och något som hjälpt dem och stimulerat dem även gällande annan kunskapsinlärning. Det vore beklagligt att genom riksdagsbeslut ta ifrån Finlands medborgare denna lyxiga godispåse.
Visste du förresten att världens mest svensktalande plats, sett procentuellt till invånarna, är belägen i Finland?
"Visste du förresten att världens mest svensktalande plats, sett procentuellt till invånarna, är belägen i Finland?"
SvaraRaderaJa, det visste jag. Korsnäs heter orten :)