lördag 16 april 2011

SkrivPuff: Om att lära sig en läxa.

- Nej! Gör det inte!
- Varför då?
- Det gör jätteont.

Och så fortsatte mamma att bära matkassar från bilen in i hallen. Jättemånga var det. Denna fredagseftermiddag. Luften var så där klar och krispig, som den bara är en vinterdag i Norrland. Det hade snöat hela natten och uppfarten måste skottas. Men först skulle matkassarna in. Och jag skulle bara prova en sak. Så ont som hon sa kunde det ju inte göra. Förmodligen överdrev hon. Jag ville ändå veta, så jag närmade mig broräcket - det var på den tiden när det var av järn. Tittade mig omkring och steg för steg sträckte jag ut min tunga tills den nådde fram till den kalla, svarta stången.


- Men Malin! Vad var det jag sa?


Och det hon sa stämde. Det gjorde jätteont. Inte själva stunden när tungan fastnade, men när den skulle dras loss. Det gick liksom inte att lirka, utan var bara att dra och det började smaka järn i munnen. Okej då, mamma hade visst rätt. Slicka på broräcket i vintertid gör ont. Men hur skulle jag veta hur sanningshaltig hennes varning var om jag inte provade själv först?


Det går inte att lära andra deras läxor. Vi måste lära oss våra läxor själva. 

9 kommentarer:

 1. tyvärr är jag nog likadan...dåren lär av egna misstag som det heter...fast idag är ju din anekdot ganska rolig, betydligt roligare än vad det måste ha varit att stå där.

  jo, jag har varit i konstnärsbyn, mindes inte namnet bara. fantastiskt ställe! utsikten, affärerna, gatorna och gränderna, underbart. dit önskar jag mig igen någon dag

  SvaraRadera
 2. Sen när vi gjort alla läxorna är vi döda.

  SvaraRadera
 3. Bra text.
  Gillar Kalle Byx kommentar.

  Vad är det för konstnärsby ni pratar om? Les Baux de Provence?

  SvaraRadera
 4. Byx hade en poäng där.
  Din text gör så att det gör ont i mig. Aj,aj, aj
  jag har INTE gjort någonting sådant, men sett en kompis göra det.

  SvaraRadera
 5. Tack för beskrivningen av hur det känns /En som aldrig vågade pröva

  SvaraRadera
 6. Vet du hur det är att dömas och sitta i fängelse? Vet du vad ett frihetsberövande innebär? Det gjorde inte jag heller. Inte innan jag själv dömdes till 1 år och 2 månaders fängelse och placerades på Sveriges största säkerhetsklassfängelse för Kvinnor. Läs min blogg där jag skriver om domar, Hinseberg, Kriminalvården och brott. Läs & Kommentera gärna :)

  SvaraRadera
 7. Ha, ha det där känner jag igen! :)

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet! Jag vill bara skrika: Nej! Gör det inte! och ändå vet man från början att du kommer att göra det. Själv blev jag förevisad detta av en granntjej som en kall vinterdag sa: Om man slickar på en lyktstolpe så fastnar man. Och så slickade hon! Jag var helt bestört och jag provade inte själv!

  SvaraRadera
 9. Hahaha, humor. Kom att tänka på dum dummare och vittolapojken. Bra :)

  SvaraRadera