fredag 22 april 2011

Arbetsekvationen.

Häromveckan hörde jag i Dagens Eko att arbetslösheten är skyhög samtidigt som sju av tio arbetsgivare uppger att de har väldigt svårt att rekrytera. Frågan kommer naturligt: hur är det möjligt? Hur i hela världens namn går den ekvationen ihop?

Jag funderar lite kring läget. Vad är det som råder? Är arbetslösa dåliga på att söka jobb? Är arbetsgivare dåliga på att söka personal? Vari ligger bristerna? Är det någon som studerar annonseringsmöjligheterna? Är det någon som filar på ansökningsformulären? Är det någon som tänker över de kravprofiler som målas upp? Vad ställs egentligen för krav på människorna som söker jobb? Är det omänskligt höga krav? Är det därför ingen människa kan söka jobb? Sökes kanske maskiner? För man ska ju många gånger vara både flexibel och stabil, ta eget ansvar och vara en lagspelare samt vara glad hela tiden och alltid sätta jobbet i första hand. Och så ska man så klart ha minst tre års relevant erfarenhet. Och ha studerat länge. 
Inte vara för ung, men den som är lastgammal räknas också bort. Och man ska kunna arbeta på samma ställe för all framtid samtidigt som man ska vara driven och vilja utvecklas. Det är också väldigt viktigt att lyssna på chefen och ta egna initiativ. 

Jag tror att människor med liknande profiler kallas för schizofrena. Vad jag förstått är det något av en sjukdom. Kanske är det så att de människor som sökes är sjukskrivna på grund av psykiska problem och alltså inte kan söka jobben. De kan liksom ändå inte arbeta. Men de fullt friska människorna, de som är som alla andra, de passar inte riktigt in i sökprofilen. För det går väl inte att söka någon som jobbar bra på egen hand men faktiskt inte tycker om att arbeta i grupp? Hur kan man vilja satsa på en person som har som mål att prova på olika karriärer i livet? Och angående kunskap är det väl livsfarligt att ge jobb åt någon som är 
lagom allmänbildad? Det går väl inte att växa med uppgiften?

En maskin vore nog det allra bästa. Tänk så mycket arbetsgivaren skulle slippa tänka på då: arbetsmiljö för de anställda, jämställdhet och allt sådant som människan kan tänkas ställa till med och ställa krav på. Men vem skulle tillverka dessa maskiner? Suck. Då är vi där igen. Det torde ju vara helt omöjligt att hitta folk som kan vara kompetenta, flexibla, perfekta nog att anställas för ett sådant viktigt jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar