onsdag 6 april 2011

Ihop eller isär?

Häromdagen började jag fundera lite på just det; häromdagen eller härom dagen - ska det skrivas ihop eller isär? Och ska för övrigt det skrivas ihop eller isär? Isär alltså. Det här med särskrivning är lite av en språklig kluring, särskilt för oss som har mycket kontakt med engelskan där mycket skrivs isär. Att ordet sjuksköterska ska vara ett ord känns ganska lätt att förstå, hoppas jag. En sjuk sköterska blir något helt annat och det tror jag att de flesta svenskars språkkänsla håller med om, bara man får smaka lite på det. Men så finns det några lite luriga fall som inte är helt glasklara.

Jag är förmodligen inte ensam om att tveka lite kring 
häromdagen, ihop och isär eftersom det faktiskt inte finns några fasta regler för sådana uttryck. Så säger i alla fall Språkrådet. Rådets frågelåda kan dock hjälpa oss användare med några tumregler gällande detta. Vi kan komma ihåg följande:

Tumregel 1: skriv ihop ord där den starkaste betoningen ligger på första ordet. Exempelvis
alltför och återigen.
Tumregel 2: skriv isär i övriga fall. Exempelvis allt fler, god afton, i stället och många fler.

Sedan finns det en rad ord som skrivs isär eller ihop enligt tradition, kort och gott för att det någon gång under språkhistorien är just det alternativet som segrat. Exakt vilka som hör vilken kategori till lämnar jag upp till var och en att lära sig. Angående mina funderingar säger Språkrådet att alla tre ord bör skrivas ihop:
häromdagen, ihop, isär. Vi kör på det och jag känner att jag har fått svar på det jag funderade på häromdagen.

4 kommentarer:

 1. Tack för den praktiska klokskapen i denna post!

  SvaraRadera
 2. Var precis vad jag letade efter. Då kör vi på "häromdagen" :) Tack för det!

  SvaraRadera
 3. Salve språkfrände! Googlade just häromveckan för att ta reda på om det ska skrivas ihop eller isär och detta var den första träffen som poppade upp! :)

  Kramar från Linnéa Börjesson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen! Ser man på. Så festligt :) Hoppas du blev klokare!

   Radera