torsdag 27 januari 2011

Kringflackande i Kroatien.

I juli 2009 reste jag och en vän till Kroatien. Vi hade hört att det var det som var grejen. Och det var det. Vi packade varsin ryggsäck - jag hade en gigantisk en medan min vän, som är känd för att i princip kunna packa ett helt bohag i en tändsticksask, gick omkring med en väska som inte var mycket större än en böna. Tipset är så klart att packa snålt eftersom det blir en del vandrande med ryggan på ryggen om man reser som vi gjorde.

Vi flög billigt till Split där vi spenderade en dag. Det var en fin stad, men ännu finare var det ute i övärlden utanför Makarska rivieran. Eftersom vi bara hade åtta dagar på oss valde vi på förhand ut några öar som vi tyckte verkade intressanta. Det blev Hvar och Brac. Dessa öar var verkligen varandras motsatser. Hvar var fartfyllt, känt som Kroatiens Saint Tropez, och Brac bjöd på ett lugn och en tystnad liknande den man finner ute i de norrländska skogarna. 
Att ta sig mellan öarna var inget problem. I varje hamn fanns båtturlistor med kartor som på ett överskådligt sätt visade hur båtarna gick mellan öar och fastland. Det gick att välja lite efter tycke och smak på allt från färjor och snabbåtar till vad som liknade piratskepp. För den sjösjuke är det dock bra att ha vindstyrkan i åtanke vid val av båt och färdrutt.

Vår hemresa gick från Dubrovnik och för att ta oss dit hade vi tänkt hyra bil. Efter tips från mannen vi då hyrde rum av avblåste vi dock den idén och satte oss på en buss från Split istället. Det var vi rätt nöjda över när vi kom ut i den ganska hektiska trafiken på de väldigt kringliga kust- och bergvägarna. Resan tog nära fem timmar och inte alls en och en halv som vår husbonde hade sagt. Viktigt är för övrigt att ha passet till hands eftersom resan under en etapp går genom bosniskt område och bussen då genomsöks av bosnisk militär. Just denna bussfärd ner längs kusten var kanske inte vår bästa upplevelse, men väl värd varenda minut när vi kom fram till vackra, vackra Dubrovnik. Ska man röra sig i Dalmatien, som området heter, är Dubrovnik ett måste och vid tidsbrist är det värt att sikta in sig på den gamla delen av staden.


Det gick att klämma in ganska mycket på åtta dagars kringflackande i Kroatien, men vi skulle nog båda gärna åka tillbaka och upptäcka ännu lite mer. Inte minst för alla vänliga människor!


Split by night.

Restaurangtips i Hvar stad.

You gotta love Brac!

Båthamn i Dubrovnik.

1 kommentar:

  1. Trevlig blogg och bilder från semestern. Hyrd bil är säkert ett stort plus biluthyrning zadar

    SvaraRadera