tisdag 25 januari 2011

För den konstintresserade i Nice.

Musée Matisse.
Monsieur Henri Matisse, 1869-1954, var en tidig modernist som influerats av sina många, många resor världen över, något man kan se i hans målningar. Muséet bjuder på en konstnärlig resa mellan väldigt olika stilar och upplevelsen gör sig nog bäst om man tar Monsieur Matisse på orden; "Il faut regarder toute la vie avec des yeux d'enfants". Fritt översatt till att man måste se livet genom ett barns ögon. Om man har ork i benen är det verkligen värt en promenad till muséet genom området Cimiez, som är fullt av vackra byggnader. Se även till att ha tid att strosa i trädgården utanför.
Musée Masséna 
1898 lät Victor Masséna, sonson till Jean-André Masséna även kallad "the Dear Child of Victory", resa en byggnad i modern italiensk stil längs strandpromenaden i Nice. Byggnaden kom att bli Musée Masséna och är helt klart värt ett besök. Den danske arkitekten Hans-Georg Tersling, som med all rätt ansågs som en av de främsta under La Belle Epoque (1890-1914), ligger bakom projektet - en riktigt maffig byggnad med helt otrolig insida. Vackrast av allt är den jättestora salen med en veranda ut mot den fina trädgården och med Medelhavet som fondvägg. Fint, helt enkelt jättefint.
Musée National Marc Chagall.
Detta museum ser inte ut att vara mycket för världen, men låt inte utsidan skrämma dig. Det här är en bunkerliknande grå byggnad som står i enorm kontrast till dess innehåll: surrealistiska och expressionistiska, färgsprakande verk av Marc Chagall (född i Vitryssland 1887, död i Saint Paul, Frankrike 1985). Se till att ha gott om tid när du är här så du i lugn och ro kan ta till dig alla intryck. Och kanske hinna handla en magnet med Chagall-tryck i souvenirshopen! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar