måndag 16 september 2013

SkrivPuff: Om lukt.

Det har många gånger slagit mig att jag är känslig för dofter. Jag blir åksjuk av äppeldoft i en varm bil. Uh, för att inte tala om sådana här äckliga granar som osar sött och slisk. Däremot älskar jag doftljus och kan sniffa så länge på en blomma att det kan liknas vid något slags knarkbeteende. Jag får panik när jag öppnar kylskåpet och känner lukter av mat som förmodligen borde kastats för länge sedan.

Och så finns de där där konstiga lukterna som korsar gränser och är lika äckliga som de är magiska. En sådan är lukten av gympasal. Ni som vet, ni vet.

Unket omklädningsrum som fått en odör präglad av svettiga gympadojjor, gamla bandtshirts, kanske en vattenskada och eventuellt lite mögel. Gamla redskap har dragit åt sig damm och när man fäller ner dem på golvet sveper en frän lukt över rummet som en dimma.

Lite stört att jag gillar detta, men det framkallar mina allra bästa barndomsminnen. Att vara i gymnastikhallen och få göra det jag gillade allra mest.

Och när det var tävlingsdag, då toppades lukten med tjocka moln av hårspray.


2 kommentarer:

  1. Visst är det konstigt vad dofter kan göra med en? Tack för texten.

    SvaraRadera
  2. Vilken närvaro i texen. Imponerad av din skildring av gymnastiksalen.

    Enligt överenskommelse med Ann Ljungberg så är det jag som lägger in pufforden för närvarande. Det finns ord för hela september och oktober är på gång.

    SvaraRadera